Смолянските езера са разположени по долината на река Черна, която се намира в Южна България близо до гр. Смолян. Преди много години са били над двадесет на брой. За съжаление сега са останали осем, като седем от тях са естествени, а едно от тях (Керяновия гьол) е превърнато в микроязовир. Останалите са превърнати в рибарници.

Те представляват приказно кътче край град Смолян, където много от жителите на града и туристите намират спасение и прохлада през летните горещини. Природата е прекрасна и с добри възможности за къмпингуване и риболов. Трите най-високо разположени и разбира се най-красиви езера са включени в Екопътека. Това са трите смолянски езера, които са разположени по високите Орфееви скали.


Снимки от https://visitsmolyan.bg/ и https://bg.wikipedia.org/wiki/Смолянски_езера

Тревистото езеро
 
 
 

Тревистото езеро

За всички любители на природата оттук до връх Снежанка има лифт. Който има желание благодарение на него може да достигне до върха. Ако сте тръгнали по обозначената екопътека, отляво на Вас трябва да се падне първото от трите езера Тревистото езеро, което е част от екопътеката. Прекрасно място за лагеруване и почивка с приятели. Неописуема е гледката към езерото, която ще Ви омае и ще остави незабравими спомени от Вашата почивка. Там на това място има и един малък храм носещ името  “Свети дух”. През почивните дни и най – вече на големи празници е отворен и приема всички вярващи.

Бистрото езеро
 
 
 

Бистрото езеро

Ако продължите Вашата разходка нагоре по Екопътеката ще достигнете до Бистрото езеро. На първо място ще ви грабне кристално чистата синьо-зелена вода. Знаете ли, че в нея човек може да се огледа? Двете езера са свързани помежду си с тънък речен ръкав. Под самото езеро, на около 200 метра ще откриете едно малко изворче, за което има интересна легенда:  “Един овчар изгубил стадото си овце в езерото, които потънали безвъзвратно, въпреки неговите опити да ги спаси. Ядосан, той захвърлил гегата си в езерото и си отишъл. След известно време, в село Бостина хора случайно намерили гегата на овчаря във водите на реката, минаваща оттам. Всички били наистина стъписани, тъй като отстоянието на езерото от реката е няколко километра. Оттук тръгнали много предания и легенди за Смолянските езера. По-късно е направен опит с цветна боя, която била излята в най-горните езера и след няколко дни се появила при тепавицата в село Бостина. Установило се е, че езерата в околността имат връзка едно с друго.

Мътното езеро
 
 
 

Мътното езеро

Поемайки пътеката покрай Бистрото езеро ще достигнете до Третото езеро -  Мътното. Намира се на няколкостотин метра оттук. Трябва да имате впредвид, че пътеката на места е малко по-стръмничка, но в границите на нормалното.  Вниманието Ви ще бъде привлечено от табели, сочещи към “Тронът на Евридика” и “Лирата на Орфей”. Това са едни дървета, чиито стебла и клони така са се преплели, че образуват нещо като трон. А ако имате въображение може ясно да различите музикалния инструмент лира. Съвсем скоро пред Вас ще се открие едно мистично и тайнствено място скрито в самата гора. Място, на което може да се насладите на спокойствие и тишина. Ще ви посрещнат Вековните смърчове, които гордо се оглеждат в мътните води на езерото.

Апартаменти под наем в хотелски комплекс OAK RESIDENCE СМОЛЯНСКИ ЕЗЕРА
Семеен хотел "Oak Residence"
туристическо ядро "Лагера", местност "Смолянски езера",
гр. Смолян 4703, България.
GPS: 41°37’05.9”N 24°40’10.1”E
+359 896 71 66 68
  Смолянски езера

Oak Residence

Мезонет

Апартамент

ЦЕНИ И НАСТАНЯВАНЕ

ПОЛЕЗНО

РЕЗЕРВИРАЙТЕ СЕГА

Контакти

+359 896 71 66 68
БЪЛГАРСКИ   |   ENGLISH